Met een landelijke campagne “Zet ook de knop om” van de Rijksoverheid, behalen we in Nederland minimaal twee doelen. We worden minder afhankelijk van gas uit Rusland (en Groningen) én minder gasgebruik draagt bij aan de klimaatdoelstellingen. Twee doelen die we in een handomdraai behalen door simpelweg de (thermostaat)-knop om te zetten.
De komende jaren wordt ook aan de thermostaatknop van de stadsverwarming gedraaid. Een mooi voorbeeld daarvan zien we in de gemeente Utrecht. Het Utrechtse warmtenet is het oudste en het grootste van Nederland. Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat met de bouw daarvan werd gestart.
Een mooi moment om ook de thermostaat van de stadsverwarming lager in te stellen. Daarmee is al voortvarend gestart. Op een interactieve kaart met warmteprofielen is per wijk aangegeven welke maatregelen worden getroffen. Ook zijn tussen de gemeente Utrecht en Eneco afspraken gemaakt over de aanzienlijke verlaging van de aanvoer- en retourtemperatuur van het warmtenet. Een geniale en doeltreffende actie.
Niet alleen omdat dit enorm bijdraagt aan de doelstelling om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn. Maar ook omdat de kosten voor de gemeente beperkt zijn. De kosten voor het aanpassen van installaties in de gebouwen die op stadsverwarming zijn of worden aangesloten, zijn voor rekening van de gebruikers en de eigenaren van deze gebouwen. Deze kosten variëren sterk per situatie en kunnen fors oplopen.
Gelukkig draait het in Utrecht niet alleen om Meerjarige Missiegedreven Innovatie Programma’s (MMIP’s), maar ook om haalbaarheid én betaalbaarheid. De haalbaarheid van het omzetten van de grootste thermostaat van Nederland is onbetwist. Om de betaalbaarheid voor de consumenten te onderbouwen is nog wel een wijkgerichte campagne van de gemeente en Eneco nodig. Bijvoorbeeld: “Wij zetten uw thermostaat lager”, met daarin een onderbouwing van de kosten én de (financiële) baten waaronder een lagere energierekening van Eneco. Dan wordt de viering van het 100-jarig bestaan van het Utrechtse warmtenet pas écht een feest.
Auteur: Henk-Jan Visscher, directeur-eigenaar van Visscher Bouw en Installatie Advies